Albumin
Bra att veta
Albumin är kroppens mest förekommande protein. Det bildas i levern och dess huvuduppgift är att transportera proteiner, hormoner och andra ämnen via blodbanan. Därutöver ska det se till att vattnet i blodet stannar i blodkärlen och inte hamnar i vävnaderna där det kan orsaka svullnader, s k ödem. Genom att ta ett albuminprov kan man få en bild av hur kroppens vätskebalans, lever- och njurfunktion samt näringsstatus. ser ut. Lätt avvikande albuminvärde kan vara en normalvariant och förknippas inte med ohälsa.
Lågt albuminvärde kan bland annat uppkomma vid:
- ökade proteinförluster
- leverskada, leversjukdom, cancer
- njursjukdom
- tarmsjukdom
- ödem/svullnad i kroppen
- undernäring
- inflammation
Låga albuminvärden kan bero på en mängd olika faktorer och kan även vara tillfälligt. Albuminnivåerna kan minska när produktionen störs såsom vid sjukdom eller skada i levern. Om njurarna inte fungerar som de ska kan albumin förloras ut i urinen varpå albuminhalten i blodet minskar. Likaså kan nivåerna minska vid vissa tarmsjukdomar som Crohns sjukdom eller celiaki då tarmen inte kan ta upp tillräckligt med albumin. Vid kroppsödem/svullnad har vätska läckt ut från blodbanan och lagt sig i vävnaderna. Under dessa tillstånd är albumin ofta lågt. Detta kan också ses vid svält och undernäring och kan då visa sig genom buködem, så kallad svältmage. Lågt albuminvärde kan även bero på inflammatoriska tillstånd i kroppen.
Högt albuminvärde kan bland annat uppkomma vid:
- uttorkning
Högt albuminvärde ses främst vid uttorkning, då man förlorat vatten från blodbanan. Albuminet i blodet blir koncentrerat och albuminvärdet högt. Detta förekommer ofta efter sjukdom med diarré och kräkningar. När vätskebalansen återställts normaliseras i regel värdet.
Andra orsaker som kan påverka albuminvärdet:
- Alkohol och fet mat kan påverka albuminvärdet, varför intag av detta bör undvikas dagen innan provtagning.