AMH (Fertilitet)
Bra att veta
AMH, anti-Mülleriskt hormon, är ett könshormon som produceras i äggstockarnas folliklar (äggblåsor som innehåller omogna ägg). AMH-värdet används för bedömning av hur många äggfolliklar som kroppen har kvar (äggreserven), vilket indikerar hur stor chans det är att bli gravid. Ett högt AMH-värde innebär att kroppen har en god äggreserv. Ett lågt AMH-värde ger en indikation på minskad äggreserv. Höga AMH-värden kan även förekomma vid polycystisk ovarialsyndrom (PCOS), en sjukdom där testosteronnivån i kroppen är hög vilket gör det svårt att bli gravid. Vad som anses vara ett normalt AMH värde förändras med åldern, eftersom äggreserven sjunker med åren. I unga år är värdena naturligt högre, därefter avtar AMH successivt till att efter menopaus vara omätbart. Ett mått på AMH kan således visa hur långt någon har kvar till menopausen. AMF-provet ger ingen exakt siffra på antalet ägg, utan en fingervisning om de är många eller få i antal. Man bör dock beakta att AMH-nivån inte säger något om äggens kvalitet. Nivåerna påverkas inte av p-piller.
Vilken dag i menstruationscykeln ska jag ta blodprovet?
Provet kan tas vilken dag som helst under menscykeln.
Kompletterande tester
AMH-testet kan kompletteras med andra analyser. TSH, fritt T3 och fritt T4 ger en indikation om där finns en rubbning i sköldkörteln som skulle kunna försvåra en graviditet.
Försöker du bli gravid?
Många faktorer är avgörande vid en graviditet. Blodanalys kan inte ensamt svara på frågan om du är fertil eller inte. Om du försökt bli gravid i mer än ett år utan att framgång är det lämpligt att göra en ordentlig fertilitetsutredning hos läkare som kan komplettera med fler undersökningar som t ex av ultraljudsundersökning av äggstockarna.