Klorid (Mineraler/Elektrolyter)
Bra att veta
Klorid, eller kloridjon (Cl-), tillhör en grupp kallad elektrolyter. Klorid finns i alla våra kroppsvätskor och agerar i samspel med andra elektrolyter för att kroppens celler ska fungera fullgott. Klorid hjälper njurarna att reglera kroppens vätske- och saltbalans. Det behövs för att kroppens syra-basbalans ska fungera bra.Tillsammans med väte utgör klorid magsäckens magsyra (väteklorid) och bidrar till en fungerande matspjälkning. Klorid förekommer oftast i form av salter och finns i de flesta livsmedel, mest som en del i vanligt bordssalt, natriumklorid. Klorid är användbart bland annat vid bedömning av njurarnas funktion, blodets salt-vattenbalans och syra-basstatus. Lätt avvikande kloridvärde kan vara en normalvariant och förknippas inte med ohälsa.
Lågt kloridvärde kan bland annat uppkomma vid:
- vätskeförlust
- övervätskning
- läkemedelsbiverkan
- njursjukdom, binjuresjukdom, SIADH, hjärtsvikt, lågt pH
Brist på klorid är ovanligt, men kan uppkomma vid stor förlust av kroppsvätskor med högt kloridinnehåll t ex vid kraftig svettning eller långvarig kräkning. Kloridnivån kan också sjunka vid övervätskning och då på grund av utspädning. Läkemedelsbehandling med vätskedrivande och kortison kan ge låga kloridvärden. Mer ovanliga orsaker till lågt kloridvärde är njursjukdom, binjuresjukdom, hjärtsvikt och lågt pH-värde.
Högt kloridvärde kan bland annat uppkomma vid:
- uttorkning
- njursjukdom,
- överfunktion i bisköldkörtlarna
- diabetes insipidus
Den vanligaste anledningen till högt kloridvärde är uttorkning, då på grund av att kloridnivån koncentrerats i blodet. Detta kan uppstå vid diarré eller användning av vätskedrivande läkemedel då kroppen förlorar mer vätska än den får i sig
Mindre vanliga orsaker till högt kloridvärde är njursjukdom, och diabetes insipidus.