Folat (vitamin B9)
Bra att veta
Folsyra eller folat kallas också vitamin B9. Det är ett vitamin som finns i många livsmedel, bland annat gröna bladgrönsaker, torkade bönor och fullkornsbröd. Folat hjälper till i bildandet av DNA, RNA och röda blodkroppar samt verkar för normal celldelning. Det spelar också stor roll vid fosterutveckling.
Lågt folatvärde kan bland annat uppkomma vid:
- näringsbrist
- blodbrist
Vid otillräckligt näringsintag kan folatbrist uppstå. Särskilt utsatt är man om man är äldre, har ett alkoholmissbruk, leversjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, glutenintolerans eller om man genomgått överviktskirurgi. Upprepade låga folatvärden kan vara förenligt med en folatbrist. Brist på folat kan ge blodbrist (anemi) med symtom som trötthet, yrsel, huvudvärk och nedsatt fysisk förmåga.
Högt folatvärde kan bland annat uppkomma vid:
Höga folatvärden kan visa sig vid högt intag av folatrik kost och/eller folatkosttillskott och förknippas inte med ohälsa.
Andra orsaker som kan påverka folatvärdet:
Cirka 10-15% av befolkningen har en genvariant som ger ökad risk för folatbrist.
Specifikt för kvinnor:
Inför graviditet eller vid en graviditet krävs ofta tillskott av folat för att täcka dagsbehovet. Fertila kvinnor rekommenderas ett dagligt intag av 400 mikrogram folattillskott.