25-hydroxi (Vitamin D) (Vitaminer)
Bra att veta
D-vitamin skiljer sig från övriga vitaminer då den även är ett s k steroidhormon. Den har en nödvändig roll i regleringen av kroppens kalcium- och fosfatbalans. Vitamin D utgör en del i skelettuppbyggnaden, celldelningen och immunförsvaret. Vår huvudsakliga källa till vitamin D är solljuset. Vitaminet bildas i huden när den blir belyst av solens strålar. Under vinterhalvåret, när solens strålar är svagare och når oss under kortare tid, kan det vara svårt för kroppen att tillverka tillräckligt med vitamin D. Vi får också i oss D-vitamin genom maten och då främst via fet fisk, äggula och kött. Många mjölkprodukter är berikade med vitamin D. En brist på D-vitamin kan lätt åtgärdas med ändrad kost eller kosttillskott.
Lågt vitamin D-värde kan bland annat uppkomma vid:
- otillräckligt solljus
Låga D-vitaminvärden kan ses hos mörkhyade vid otillräcklig exponering för solljus och hos de som bär heltäckande klädsel året om. Äldre personer har svårare att bilda D-vitamin även vid normal exponering av solljus. Låga D-vitaminnivåer kan ge symtom som vinter- och vårdepressioner, trötthet, fibromyalgi och ökad risk för benskörhet och skelettfrakturer.
Långvarig brist på D-vitamin kan medföra rakit hos barn och urkalkning av skelettet hos vuxna.
Högt vitamin D-värde kan bland annat uppkomma vid:
- för högt intag av D-vitamintillskott
Stora mängder D-vitamin i blodet är giftigt. Om man tillför för mycket D-vitamintillskott så D-vitaminnivån i blodet blir > 250 nmol/L kan det leda till kalciuminlagring i njurarna och påföljande njursvikt. Om man har kraftigt förhöjda vitamin D-värden utan att äta vitamin D-kosttillskott rekommenderas kontakt med vårdcentralen.
Andra orsaker som kan påverka D-vitaminvärdet:
- Vid mycket höga blodfettnivåer kan analysen av D-vitamin påverkas och visa ett felaktigt värde.
- Behandling med vissa läkemedel mot epilepsi kan ge sänkt D-vitaminvärde.