Kreatinin (Njurarna)
Bra att veta
Kreatinin ger ett mått på nivån av avfallsprodukten kreatinin i blodet och ger ett mått på hur bra njurarna fungerar. Kreatinin bildas i huvudsak i vår muskulatur och utsöndras normalt via njurarna ut med urinen. Om njurarna är skadade och inte fungerar som de ska kommer halten av kreatininet inte att utsöndras tillräckligt och såldes blir kreatininvärdet i blodet förhöjt. Kreatinin analyseras således för att få en uppfattning om hur bra njurarna fungerar, antingen som en del i en vanlig hälsoundersökning eller i samband med sjukdom där man misstänker njurpåverkan. Kreatininvärdet påverkas av hur stor muskelmassa man har. En muskulös person har således ett högre kreatininvärde än en person med mindre muskelmassa. Detta behöver då inte signalera något fel på njurarna. Män har oftast högre kreatininvärde än kvinnor.
Lågt kreatininvärde kan bland annat uppkomma vid:
- låg muskelmassa
- lågt intag av keratin
Låga nivåer av kreatinin i blodet kan ses hos personer som har en väldigt låg muskelmassa, vilket kan uppstå vid lång tids sjukdom men också vid normalt åldrande. Ett lågt intag av kreatin via maten kan ge ett lågt kreatininvärde. Kött, fisk och fågel innehåller mycket kreatin. Ett lågt kreatininvärde är ofta inte något som behöver åtgärdas.
Högt kreatininvärde kan bland annat uppkomma vid:
- akut eller kronisk njursjukdom
- svåra infektioner
- stora muskelskador eller brännskada
- vätskebrist och uttorkning
- högt intag av protein
Ett högt kreatininvärde kan bero på ett stort antal sjukdomar av både övergående, akut eller mer kronisk karaktär. Vid stora muskelskador och vid större brännskador ökar kreatininvärdet då muskelceller går sönder och stora mängder kreatinin frisätts till blodet. Högt intag av protein och/eller kosttillskott (t.ex. kreatin)kan ge ett övergående, stigande kreatininvärde
Andra orsaker som kan påverka kreatininvärdet:
- Kreatininvärdet kan påverkas övergående vid intag av större mängder rött kött, särskilt nötkött, dygnet innan provtagning samt kraftig fysisk aktivitet just innan provtagningstillfället.
- Läkemedel som C-vitamin, vissa vätskedrivande läkemedel och antibiotika kan påverka kreatininvärdet.