SHBG (Hormoner)
Bra att veta
SHBG, sexhormonsbindande globulin, är ett bärarprotein som produceras i levern. Det binder och inaktiverar överskott av könshormoner i blodet och reglerar på så sätt hormonets förmåga att komma in i cellerna och bli aktivt. De könshormoner som är bundna till SHBG kan således inte utöva någon biologisk effekt. Det är främst i förhållande till testosteron som man pratar om SHBG-värdet. Mängden SHBG visar hur stor andel av testosteronet i blodet som är fritt och således också bioaktivt. Hos män mäts SHBG vanligen vid misstanke om testosteronbrist och hos kvinnor vid misstanke om för höga nivåer av testosteron, som vid menstruationsrubbningar och infertilitet. Från och med 20-årsåldern är SHBG-värdet könsberoende, varför referensintervallet då skiljer sig för kvinnor och män.
Ett lågt SHBG-värde kan bland annat uppkomma vid:
- PCOS
- stigande ålder
- fetma
- underfunktion i sköldkörteln
- hög insulinnivå
- Cushings sjukdom
- intag av anabola steroider och kortikosteroider
Ett lågt SHBG-värde betyder att det finns mer fritt testosteron i omlopp. Har kvinnor ett lågt SHBG-värde kan det ge symtom som rubbad menstruation, ökad kroppsbehåring, infertilitet och polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) som beror på att äggstockarna tillverkar för mycket testosteron. SHBG-nivåerna sjunker i blodet i samband med stigande ålder. Hos kvinnor inträffar detta vanligtvis vid menopaus. HBG-värdet är också lägre i samband med sjukdomar som hypotyreos, diabetes typ 2 och Cushings sjukdom.Sänkt värde visar sig även vid fetma och vid intag av androgener som anabola steroider.
Ett högt SHBG-värde kan bland annat uppkomma vid:
- överfunktion i sköldkörteln
- leversjukdom
- anorexia nervosa
- graviditet
Östrogen ökar produktionen av SHBG, medan testosteron minskar produktionen. Detta medför att fertila kvinnor normalt har högre värden av SHBG i blodet än män. Ett högt värde på SHBG kan för män betyda testosteronbrist, trots normala värden på det totala testosteronet. Höjda värden av SHBG syns i samband med sjukdomar som hypertyreos, leversjukdomar, och anorexia nervosa. SHBG-halten stiger också i samband med ökade östrogennivåer vid graviditet.
Andra orsaker som kan påverka SHBG-värdet:
- vid medicinering av östrogen ( t ex p-piller) stiger SHBG-värdet
- lätt avvikande SHBG-värden kan vara en normalvariant och ej kopplat till sjukdom.